Mitt navn er Julia Pelikhova. Jeg har bakgrunn som teaterprodusent, kunstner, illustratør og lærer.
Ideen jeg arbeider med i flere år er «Å fortelle om øyen La Gomera som helhetlig fenomen, med dens vakre urgamle natur og kulturlandskap og understreke forbindelsen og arveligheten mellom alle samfunnsepoker på øyen La Gomera som dannet øyens moderne kulturliv og tradisjoner.»
I april 2018 fikk jeg et tilbud om å sette opp en separatutstilling i tilknytning til Fiestas Lustrales på øyen. Disse lysfestene arrangeres på La Gomera hvert femte år til ære for Nuestra Seniora de Guadalupe. Vår Frue fra Guadalupe er den sentrale kvinnelige skytshelgenen for La Gomera og dessuten øyens symbol.
Lysfestene er derfor den viktigste delen og et høydepunkt for kulturlivet på øyen. Fiestas Lustrales er en harmoni av feiringer fra den katolske kirketradisjonen, fra folketradisjoner som stammer fra hedensk tid. De har latinamerikanske karnevalstemninger som kom til øyen fra Venezuela. Til disse lysfeiringene kommer det utallige gjester fra naboøyene til La Gomera, fra den spanske peninsula, Latin-Amerika, fra Europa og fra andre verdensdeler.
La Gomera er en av de syv Kanariøyene som geografisk sett befinner seg i Atlanterhavet, ikke langt fra vestkysten av Afrika, nær Marokko og Vest-Sahara. Allikevel hører den til den europeiske kulturen ved å være en del av Spania i over 600 år. [ii] Som nevnt over, foregår Fiestas Lustrales på La Gomera hvert femte år. Lokale legender skildrer en tradisjon som går helt tilbake til midten av det 15. århundret da en liten selvskinnende statue av en svart madonna ble funnet i en grotte nær San Sebastian de la Gomera.
Det fortelles om da en av Cristóbal Columbus’ skip var på vei til Amerika ble sjøfarerne tiltrukket av et sterkt lys som skinte i kveldsskumringen fra Gomeras sørøst kyst; så sterkt var lyset at de navigerte mot lyset og kastet anker nær øyas kyst; ikke langt fra hovedstaden San Sebastian de La Gomera, som på den tiden het La Villa. En båt ble sendt ut for å utforske opphavet til dette lyset. Mennene som gikk i land oppdaget en grotte lengre opp. Her fant de en statue av en mor med barn som lyste i mørket. Funnet av statuen ble mottatt som en gudommelig gave og tegn på lykke for Gomera.
Helt siden da oppbevares statuen i kapellet ved siden av grotten den ble funnet i og hvert femte år feires det lysfester på øyen til ære for kvinnen og barnet. Det er en slags takknemlighetens handling som fastboende regner som den viktigste feiringen for hele øyen.
Lysfesene begynner i midten av september og varer i flere måneder fram til jul. I løpet av denne tiden reiser statuen rundt hele La Gomera på båten i en såkalt sirkel. Ferden går medsols fra La Puntallana til San Sebastian, til Alajero, Playa Santiago, Chipude, Valle Gran Rey, Alojera, Vallehermoso, Agulo, Hermigua, San Sebastjan og tilbake til La Puntallana.
Denne 600 år gamle historie og selve øyen La Gomera måtte da bli til hovedtema for min separatutstilling i La Gomeras hovedstad San Sebastian.
Atlanterhavet Kanariøyene La Gomera Guadalupe Columbus statuen