Utstillingen «Gomerian Dreams» som multimodal tekst med formidlende intensjoner
Utstilling "Gomerian Dreams er en del av min masteroppgave prosjektet med samme navn. Min masteroppgave handler om utforming av kunstutstillingen «Gomerian Dreams» på øyen La Gomera, Spania i tilknytning til Fiestas Lustrales 2018 (lysfestene til ære for Vår Frue av Guadalupe – øyens kvinnelige skytshelgen).
Utstilingen "Gomerian Dreams" ble utformet som en multimodal utstillingstekst med formidlende intensjoner. Konkret dreier masteroppgaven seg om hvilken teoretisk og praktisk kompetanse en trenger for å kunne danne en velfungerende formidlende multimodal utstillingstekst i tilknytning til en bestemt hendelse og i en bestemt kulturkontekst. I innledningen til den skriftlige delen av masteroppgave redegjør jeg for valg av oppgaven, beskriver kort de sosiokulturelle forhold som utstillingen ble utformet i og begrunner valg av problemstilling. Deretter introduseres begrepene tekst, pedagogisk tekst og utstilling som pedagogisk tekst.
Teoridelen av masteroppgave tar for seg spørsmål om hvor viktig det er for en kunstner å ha nødvendig kompetanse om sosiokulturelle forhold og situasjonskonteksten for overføring av et konkret budskap. Teoridelen begrunner hvordan er det mulig å danne en multimodal tekst hvor alle modaliteter står i kontekst med hverandre, utdyper, utvider, beriker og hvis nødvendig innretter og avgrenser hverandres formidlingspotensiale. Videre forklares det hvordan bruk av ulike modaliteter med forskjellig modal affordans kan gjøre formidlingen rikere, mer omfattende og åpne for personlige tolkninger av utstillingens budskap. Kort introduseres begrep diskursanalyse. Oppgaven bygger på sosiosemiotisk tekst forskning. Til stor hjelp og inspirasjon for denne masteroppgave var «Multimodal tekst kompetanse» av Eva Maagerø og Elise Seip Tønnesen. Videre ser jeg på multimodalitet, ulike multimodale samspill og andre begrep som er aktuelle i forhold til meningsskaping, hvorav en av de viktigste av multimodale samspill for min oppgave er modal affordans. Deretter drøftes ulike meningsskapende ressurser og deres potensiale og begrensninger for meningsskaping. Videre omtales kunnskap om modalitetenes formidlende egenskaper som er viktig for å skape semiotiske systemer som kan oppnå bestemt mål med formidling – multimodal tekst kompetanse. Videre presenteres ulike modaliteter som kan egne seg til meningsskaping og begrepene sosialsemiotikk, retorikk og semiotisk design presenteres. Analyse beskriver og begrunner valgene som ble gjort under praktisk-skapende arbeid med utforming av enkelte kunstverk, billedserier og av utstillingens multimodale tekstlige helhet med formidlingspotensiale. I artikkelen reflekteres det over observasjoner, samtaler og tilbakemeldinger som ble gjurt i utstillings rommet under møte med empiriske lesere. Som problemstillingen antyder fokuserer den skriftlige delen av masteroppgaven på utformingen av kunstverk og design av utstillingsrom med intensjonen å skape mening. Mitt ønske var å tydeliggjøre at valg av semiotiske ressurser og deres multimodale samspill er avgjørende i design av utstilling med formidlende intensjoner hvor kunnskap om modalitetenes ytringspotensiale er grunnleggende. Beviste valg av midler for meningsskaping i utstillingsrom et nyttig verktøy for mitt eget arbeid med meningsbærende kunstuttrykk og utstillingens taleevner. Jeg håper det kan tilby andre kunstnere og interesserte noen nyttige ideer. I vår tid er bredden av utstillingens semiotiske virkemidler som kunstnere kan ta i bruk enorm. Derfor kanmasteroppgaven være relevant for mange av mine kolleger som arbeider med kunst, illustrasjon, teater og undervisning i kunst og samtidig tilby noe til kunstinteresserte.